De Vintage Aztec jacket is een echte vintage parel!

Milan Cichy - okt 11 2022

Mijn eerste Aztec jas

8 jaar geleden liep ik een vintage winkel binnen in Utrecht op zoek naar een jas. Ik had nog nooit gehoord van een aztec jacket. maar na een klein rondje vielen ze me meteen op. Een heel rek vol prachtige leren jassen met mooie print erop en ook nog eens wol van binnen. Een soort bomber achtige fit maar toch wat meer class. Ideaal voor in de koudere seizoenen dus ik heb de jas gekocht die het meeste in mijn smaak was en heb hem vele winters gedragen. Mooi bruin met zwart en wit wol van binnen en in de kraag. Hij was ook bijna niet stuk te krijgen. Tot iemand er een glas wijn overheen knoeide. Die vlek heb ik er helaas nooit meer uitgekregen. Ik mis hem nog steeds.

Waarom heet het een Aztec Jas?

Een Aztec jas wordt zo genoemd omdat er dezelfde stoffen in worden verwerkt als die de Azteken vroeger droegen. Het is een combinatie van leer met daartussen geweven katoen. In het weefproces creëren ze ook de patronen wat een Aztec jas extra uniek maakt. Je voelt vaak gewoon de kwaliteit er vanaf stralen. Je ziet de patronen vaak ook terug op fleeces of hele oude Azteekse of Mexicaanse kleden. De patronen die op de jassen worden gebruikt gaan dus al meer dan 700 jaar terug.

een prachtige vintage aztec jas

Trendy

De jas werd echt populair in de jaren 70/80 en is daarna altijd in vintage winkels verkrijgbaar geweest. Sinds een jaar of 2 is de jas weer helemaal terug. Je kunt bijvoorbeeld niet 5 minuten in Amsterdam rondlopen zonder er een te spotten. Waarom zijn ze zo populair? in mijn opinie zijn het de patronen ,pasvorm en dat ie er gewoon lekker cozy uitziet. Een Aztec jas is ook gewoon cozy, warm en tegelijkertijd ziet ie er cool uit. O en de kwaliteit natuurlijk, die is echt ongekend. Een Must have voor de herfst en winter.  

Wat doen als de Aztec Jas vies wordt?

Er zijn altijd vlekken die er niet uit gaan. Maar als je vintage kleding koopt weet je dat het vaak met gebruikssporen komt. Kleine vlekjes vind ik zelf nooit zo heel erg. Soms ziet de jas er ook gekreukt uit en dat vind ik tot op een bepaald niveau ook niet erg. Maar wat ik vaak doe als ik een Aztec jacket koop is hem even naar de stomerij brengen. Meeste stomerijen weten hoe ze leer moeten behandelen en dat ziet ie er vaak weer zo goed als nieuw uit. Als er echt grote vlekken in leer zitten is het moeilijk om ze eruit te krijgen. Zelf gebruik ik voor de meeste vlekken ossengal maar dit werkt op leer niet altijd even goed. De beste optie is even naar de stomerij brengen! Zij weten vaak ook wel hoe je bepaalde vlekken kunt behandelen. 


manieren om een Aztec jacket te stijlen

Aztec jas stijlen

Ik begin altijd met denken wat voor kleur broeken heb ik die bij deze jas passen. Dit bedenk ik in de winkel en zo bepaal ik altijd de kleur van de jas die ik koop. Zelf vind ik bij Aztec jassen Bruin een hele fijne kleur. Maakt niet uit donker of licht. Bruin gaat ook bijna overal bij. Je kunt het met andere bruintinten combineren, zwart of zelfs spijkerstof. Een goeie blauwe denim jeans met een cozy winter trui (het liefst wol) met daarover een Aztec jacket kan eigenlijk niet fout gaan. Maar check onze pinterest vooral om meer stijl ideeën op te doen! Mocht je nog op zoek zijn naar een fijne Aztec jas dan kun je ook altijd onze prachtige collectie checken op de webshop!


Check onze collectie!

Section
Drop element here!